Ciąża to nie choroba – powtarzają przyszłe mamy. Jednak mimo to objawy, które na co dzień byś zignorowała, w tym czasie budzą niepokój. Zmęczenie, mdłości czy opuchnięte stopy – to efekt naturalnych zmian zachodzących w organizmie. Są jednak dolegliwości, których nie można lekceważyć.
Od momentu, gdy dowiadujesz się, że jesteś w ciąży, bardzo uważnie wsłuchujesz się w swoje ciało. Analizujesz wszystkie sygnały płynące z organizmu, w którym zachodzą duże zmiany związane z rozwojem dziecka. Dlatego warto regularnie konsultować się z lekarzem oraz wykonywać zalecone badania.
Dolegliwości „dozwolone”
Wiele przyszłych mam skarży się, że nieustannie, nawet tuż po przebudzeniu, odczuwa zmęczenie, a w ciągu dnia niemal „zasypia na stojąco”. Jest to uciążliwe, ale nie powinno nas niepokoić.
– Organizm ciężarnej kobiety zużywa dużo więcej sił. Poczucie przemęczenia nie trwa jednak cały czas – większość pań około czwartego miesiąca doznaje przypływu energii – wyjaśnia dr n. med. Rafał Kocyłowski, lekarz ginekolog, konsultant naukowy Centrum Badań Prenatalnych PreMediCare w Med Polonii. Jeśli jednak zmęczeniu towarzyszą duszności lub omdlenia, nie lekceważ tego i zgłoś się do lekarza. Mogą to być bowiem objawy często spotykanej u kobiet w ciąży anemii.
Zwłaszcza w pierwszych miesiącach ciąży kobietom dokuczają też mdłości. Wynikają one z większej wrażliwości zmysłu powonienia, ale pojawiają się także przy nagłej zmianie pozycji z leżącej do siedzącej. Ta dolegliwość zwykle mija po pierwszym trymestrze, ale może utrzymywać się nawet do porodu.
– Aby ograniczyć mdłości, należy dbać o to, by nie podrażniać żołądka intensywnymi zapachami – radzi doktor Kocyłowski. – Koniecznie trzeba też dużo pić, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Lepiej zrezygnować z nasilających mdłości słodkich napojów i zastąpić je niegazowaną wodą, owocowymi herbatami i naparami z ziół – rumianku, melisy i mięty – dodaje.
Poranne mdłości pomoże także opanować mała przekąska przed wstaniem z łóżka, na przykład sucharek lub krakers popity ciepłą herbatą. U wielu kobiet mdłości zmniejsza też zapach imbiru.
Nie możesz wcisnąć na palec pierścionków, a stopy nie mieszczą się w butach? To także często spotyka przyszłe mamy. Podczas ciąży puchną kostki, stopy i dłonie, bo gromadzi się w nich woda. Najbardziej odczuwamy to wieczorami, zwłaszcza w upalne dni lub po wysiłku fizycznym. Na te dolegliwości pomoże odpoczywanie z uniesionymi do góry nogami, a także – wbrew pozorom – picie dużych ilości wody. Jeśli jednak opuchlizna dotyczy innych części ciała i pojawia się także po przebudzeniu, lepiej skonsultować się z lekarzem.
Objawy, których nie widać
Jeśli w trakcie ciąży odczuwamy bóle brzucha wywołane ruchami dziecka, nie musimy się niepokoić. W trakcie ciąży zdarza się jednak, że brzuch twardnieje, a bóle są silne i regularne – wtedy trzeba niezwłocznie skonsultować się z ginekologiem. Natychmiastowej wizyty u lekarza wymagają także wszelkiego rodzaju plamienia lub krwawienia. Te objawy nie muszą świadczyć, że dzieje się coś złego, ale dla własnego spokoju i zdrowia lepiej ich nie lekceważyć.
W trakcie ciąży zdarzają się także schorzenia, które nie dają widocznych objawów, a mogą być bardzo groźne. Można je jednak wykryć za pomocą badań prenatalnych. Tego typu testy przeprowadza się w gabinecie ginekologa.
– Do najpowszechniejszych należą USG oraz test podwójny (PAPP-A i betaHCG) w 11-14 tygodniu ciąży lub test potrójny (HCG, AFP, E3) w 15-20 tygodniu. Umożliwiają one wykrycie oraz leczenie wad genetycznych dziecka już podczas ciąży albo tuż po porodzie. To istotne, bo szybka reakcja zwiększa szanse na całkowite wyleczenie określonych chorób – mówi dr Rafał Kocyłowski.
Wykonanie takich profilaktycznych badań prenatalnych lekarze zalecają wszystkim kobietom w ciąży, a w szczególności przyszłym mamom z tzw. grupy ryzyka, którym badania refunduje NFZ. Należą do niej panie powyżej 35. roku życia oraz te, które wcześniej urodziły dziecko z wadą wrodzoną, a także kobiety, u których w rodzinie wystąpiły choroby genetyczne.
Ciąża to wyjątkowy, ale i wymagający dla kobiety stan. Większość występujących podczas niej dolegliwości nie jest groźna. Jeśli jednak towarzyszą im nietypowe i niepokojące objawy, najlepiej skonsultować się z lekarzem, który sprawdzi, czy z przyszłą mamą i dzieckiem wszystko jest w porządku oraz wykona konieczne badania.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »