kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Metafolina zamiast kwasu foliowego dla przyszłych mam
2009/3/15 8:20:00

Co druga kobieta może mieć problemy z przyswajalnością kwasu foliowego, zmniejszającego ryzyko wystąpienia wad układu nerwowego u dzieci, dlatego lekarze tak bardzo podkreślają znaczenie uzupełniania diety tą witaminą. Przyszłe mamy są coraz bardziej świadome roli kwasu foliowego i zwracają uwagę na sposób odżywiania w trakcie ciąży.

Ustalenie, która kobieta może mieć problemy z przyswajalnością kwasu foliowego, wymaga skomplikowanych badań i jest kosztowne. Wyeliminowanie ryzyka wad rozwojowych płodu powinno być priorytetem dla każdej kobiety w wieku rozrodczym, dlatego zalecana jest profilaktyczna suplementacja.
Kobieta zwykle dowiaduje się, że będzie mamą, między 4 a 6 tygodniem ciąży, kiedy mózg i rdzeń kręgowy dziecka są już ukształtowane. Najbardziej niebezpieczny jest więc niedobór kwasu foliowego u przyszłej mamy w okresie przedciążowym oraz w czasie pierwszych tygodni ciąży.
Odpowiedzią na problemy z przyswajalnością kwasu foliowego jest wprowadzenie na polski rynek Metafoliny, odkrytej przez naukowców w 1998 roku. Jest to substancja lepiej przyswajalna i gotowa do bezpośredniego wykorzystania przez organizm, co potwierdzają długookresowe badania z 2006 roku, przeznaczona przede wszystkim dla kobiet planujących ciążę, będących w ciąży oraz karmiących piersią i zapewnia kobietom najlepszą możliwą ochronę od samego początku ciąży.

Kwas foliowy, czyli inaczej witaminę B9, odkryto w 1935 roku. Otrzymano go z liści szpinaku i stąd właśnie wzięła się jego nazwa (po łacinie folium oznacza liść). Istnieje kilka czynników, które mogą powodować jego niedobory - w naszej diecie jest zbyt wiele produktów wysoce przetworzonych, a zbyt mało surowych warzyw i pełnych ziaren zbóż. Ponadto produkty zbyt długo przechowywane lub poddane obróbce termicznej tracą od 30% do 50% tej cennej witaminy.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ciąża, kwas foliowy, metafolina, poronienie, wady rozwojowe płodu


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»