kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Ciąża a cukrzyca
2017/2/16 15:30:00



Kobieta chora na cukrzycę będąca w ciąży, musi rygorystycznie kontrolować stan swego zdrowia. Powinna prowadzić ścisłą kontrolę metaboliczną mierząc w domu poziom cukru we krwi 4-8 razy dziennie i dostosowywać indywidualnie dawki leku, naśladując fizjologiczne wydzielanie insuliny i nie dopuszczając do niebezpiecznego podwyższenia poziomu cukru we krwi. Takie postępowanie najczęściej wystarcza, aby ciąża przebiegła bez powikłań, a dziecko urodziło się zdrowe. Poziom glukozy we krwi przed posiłkiem nie powinien przekroczyć 79-108 mg%, poziom glukozy we krwi po posiłku 79-144 mg%, a wartość hemoglobiny glikowanej powinien być niższy niż 5,6%.

Ponadto należy dokładnie kontrolować płód i jego wielkość, a także monitorowć pracę serca płodu za pomocą badań USG, zwłaszcza w trzecim trymestrze ciąży. Jeśli dziecko osiągnie wagę 4,5 kilograma lub więcej, zalecane jest cesarskie cięcie.

EMEA (European Medicines Agency – Europejska Agencja Leków) dopuściła insulinę do stosowania u kobiet z cukrzycą w ciąży. Jest to nowoczesna insulina analogowa szybkodziałająca, której bezpieczeństwo zostało potwierdzone w kontrolowanym badaniu klinicznym, do stosowania u kobiet ciężarnych. Wykazano, że insulina ta znacząco poprawia w 1 i 3 trymestrze utrzymanie prawidłowego, poposiłkowego poziomu glukozy we krwi w porównaniu z insuliną ludzką krótkodziałającą. Wykazano też dodatkowe znaczne korzyściz jej stosowania, zarówno dla matki, jak i dziecka, w porównaniu z insuliną ludzką, przejawiające się: rzadszymi przedwczesnymi porodami, zmniejszeniem ryzyka hipoglikemii noworodka, wymagającej leczenia, utrzymującym się mniejszym ryzykiem hipoglikemii (w ciągu doby, nocy i dnia), mniejszym ryzykiem dla płodu.

Strony: [1] [2]

()
Oprac: Joanna Papiernik

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ciąża, cukrzyca, poronienie


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »