Poniżej przedstawiamy inspirujący przepis na wiosenną sałatkę z drobnej kaszy jęczmiennej, brokułu i zieleniny, autorstwa znanego i cenionego kucharza – Tomasza Jakubiaka.
Wiosenna sałatka z drobnej kaszy jęczmiennej, brokułu i zieleniny -
Przepis autorstwa Tomasza JakubiakaSkładniki:
drobna kasza jęczmienna: 2 szklanki ugotowanej na sypko
kiełki słonecznika: garść
rukiew wodna: kilka gałązek
mięta: kilka listków
pomidor koktajlowy: kilka sztuk
brokuł: drobne sparzone różyczki
rzodkiewka: 4 rzodkiewki
ser bryndza: 100g porwane na strzępy
Sos:
oliwa: ćwierć szklanki
sok z jednej cytryny
miód: 2 pełne łyżki
czosnek
Przygotowanie:
Pomidorki drobno posiekaj i wymieszaj z kaszą, różyczkami, posiekaną dowolnie rzodkiewką, serem, kiełkami i listkami ziół. W misce wymieszaj dokładnie składniki sosu, aż powstanie jednolita płynna ciecz; wymieszaj z sałatką. Sałatkę przed podaniem posyp różyczkami i kilkoma listkami ziół.
- Brokuły są bardzo bogate w sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Są bogate w magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca. Warzywo to ma również właściwości terapeutyczne w przypadku anemii – dotyczy to zwłaszcza dzieci i ciężarnych kobiet – mówi Tomasz Jakubiak. - Najwięcej wartości odżywczych mają warzywa w stanie surowym, dlatego trzeba je przechowywać w chłodziarce, aby nie zwiędły i nie straciły chlorofilu – dodaje.