Mając świadomość istniejących zagrożeń, zdecydowana większość (85%) lekarzy ginekologów poleca swoim pacjentkom, które pragną zajść w ciążę, preparaty witaminowo-mineralne przeznaczone dla przyszłych matek. Mimo to, stosowanie tych zestawów przez kobiety dopiero planujące macierzyństwo, nadal należy do rzadkości. W grupie matek karmiących piersią, zaledwie 16% przyznaje, że rozpoczęły ich przyjmowanie zanim dowiedziały się, że spodziewają się dziecka. Wśród kobiet w ciąży ten odsetek jest o połowę niższy.
Kobiety, które stosują preparaty zawierające witaminy i minerały przed ciążą, kierują się przede wszystkim dobrem dziecka (60% wskazań). Zwracają przy tym uwagę na prawidłowy rozwój mózgu, układu nerwowego oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia rozmaitych wad rozwojowych. W dalszej kolejności, przyszłe mamy myślą o przygotowaniu swojego organizmu do macierzyństwa. Podają m. in. takie uzasadnienia, jak „zgromadzenie zapasów witamin i minerałów”, „uzupełnienie niedoborów”, „wzmocnienie”. Co dziesiąta przyszła mama przyjmuje witaminy i minerały wierząc, że ułatwi jej to zajście w ciążę.
Kobiety w ciąży i matki karmiące piersią są zgodne, co do tego, jakie witaminy i minerały są najważniejsze w czasie przygotowań do macierzyństwa. Najczęściej wskazują na kwas foliowy (85%), następnie na żelazo, magnez, wapń, witaminy z grupy B, w dalszej kolejności na witaminę A, jod i cynk. Hierarchia tych składników stworzona przez lekarzy ginekologów różni się nieznacznie. Wśród witamin i minerałów, które są szczególnie ważne dla kobiet przygotowujących się do ciąży, najczęściej wymieniają oni żelazo (70%), magnez, jod, wapń, witaminę B6, kwas foliowy oraz witaminę B12.
Tym, co zwraca uwagę, jest relatywnie wyższa pozycja jodu i niższa kwasu foliowego w opinii specjalistów. „Kobiety planujące ciążę często nie doceniają znaczenia jodu. Tymczasem ten pierwiastek ma kluczowe znaczenie dla rozwoju mózgu dziecka, pozwala także zapobiec zaburzeniom tarczycy u matki” – tłumaczy Witold Osóbka-Morawski.
Te Polki, które przygotowują się do ciąży, wprowadzają poważne zmiany w swoim stylu życia. Niemal 90% z nich podejmuje aktywne działania i stara się zdrowiej odżywiać. Ponadto przyszłe mamy ograniczają picie alkoholu i palenie papierosów, wykonują badania diagnostyczne, zaczynają stosować specjalistyczne preparaty zawierające witaminy i minerały przeznaczone dla kobiet w ciąży. Kobiety, które podejmują czynne przygotowania do macierzyństwa, najczęściej prowadzą je przez około 1-2 miesięcy przed stwierdzeniem ciąży.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »